Návštěva rádia TWR

 

Návštěva Rádia TWR v Brně-Líšni

 

Ve čtvrtek 25. 5. 2017 se třída 3.A vydala za odměnu za účast v celoročním projektu Hajaja navštívit pobočku Trans World Radia v ČR.

Během školního roku četli žáci doma rodičům a sourozencům minipohádky tak, jako by je měli číst do rádia. Všichni splnili podmínky a mohli si tedy prohlédnout zázemí internetové a kabelové vysílací stanice Radio 7. Seznámili se s tím, jaká je práce moderátora, technika - střihače, nahrávacího technika i redaktora. Viděli, kde se nahrávají programy tzv. naživo, co je to mixážní pult a jak funguje, co to obnáší upravit záznam nebo připravit rozhlasový pořad. Zapsali se i do návštěvní knihy, kterou předtím podepsali hosté až z Japonska, Švédska či Arábie.

Vrcholným zážitkem bylo pořízení audiozáznamu příběhu Jsi jedinečný od Maxe Lukada, který žáci přečetli v nahrávacím studiu. Před čtením si procvičili artikulaci na různých jazykolamech, např. ouvexmauglí či nejkulaťoulinkatější otorinolaryngoložka.  Jakým překvapením pro děti bude, až uslyší svůj skutečný hlas v takové podobě, jak jej vnímají jejich spolužáci a rodiče.

Milým zážitkem byla i jízda tramvají, ve které žáci sami od sebe začali zpívat naši českou státní hymnu. Netušili, že tím přispěli k právě probíhajícímu programu v rámci festivalu Meeting Brno, při kterém mohou lidé v tramvajích náhodně potkat pouliční hudebníky zapojené do akce Šalina Music Tour.