Podzim - sloh

 V hodině slohu byl žákům zadán úkol. Měli napsat dopis svému fiktivnímu příteli žijícím v zahraničí o podzimu u nás. Jak to dopadlo?

                                                                                3. 11. 2017 Hrušovany u Brna

 

Milý Jindro,

     začal listopad. Brzy bude zima a Vánoce. Podzim je moje oblíbené roční období. Jezdíme na houby a někdy lisujeme listy. Se školou jsme sázeli stromy a jeli do divadla.

     Dnes Ti budu psát o podzimu. Jak už jsem napsal, podzim je moje oblíbené roční období. Listy se zbarvují do různých barev, například do žluté, hnědé, oranžové, červené a některé jsou ještě zelené. Všechno je jinak barevné a i zem se zbarvuje, protože v listopadu už většina listů opadala. Rána jsou chladná, poledne je teplé a večer mrazivý. U Vás určitě prší a doufám, že se Ti v novém domě líbí.

     Doufám, že se máš dobře a že mi taky napíšeš. Já se dobře mám.

S pozdravem Honza

(Jan H., 5. B)

 V Hrušovanech u Brna 3. listopadu 2017

 

Ahoj Ami!

     Jak je na Kanárech? U nás je docela zima, ale všude jsou krásné barevné listy. Popíšu Ti, jak to tady vypadá.

     Venku je zima. Listy jsou zabarvené červeně, žlutě, oranžově, zeleně a hnědě. Předminulý týden jsme sázeli stromky. Vysázeli jsme 12 stromků. Pomohli jsme přírodě! S Arym chodím každý den na procházky k rybníku. Je to tam krásné! Byli jsme také v Židlochovickém parku. Bylo tam plno rostlin a zvířat např.: duby, vrby a mufloni.

     Všichni Tě moc pozdravují a doufají, že se máš dobře. Já taky doufám, že se Ti tam líbí. Pořádali jsme Halloweenskou párty, kde jsme vyráběli papírové řetězy netopýrů, dýní a duchů. Bylo to fajn až na to, že jsi tam nebyla ty.

     Máte na Kanárech teplo? Jak se máš? To by mě zajímalo, když tak napiš v dopise.

Tak ahoj, Bája.

(Barbora St., 5. B)

 Hrušovany u Brna, 3. listopadu 2017

 

Milá Markéto,

     píši Ti proto, že jsem Tě dlouho neviděla. Jak se máš?

     Já se mám dobře. Jaké je u vás počasí? U nás se už ochlazuje a začíná foukat studený vítr. Už se i začínají zbarvovat listy do různých barev. Podzim mám celkem ráda a hlavně se mi líbí, jak jsou listy krásně barevné. Baví mě i pouštět draka. Máme nového draka.

     Minulý víkend foukal tak silný vítr, že nešla elektrika v okolních obcích. Se školou jsme byli v Židlochovickém parku, kde jsme museli ve dvojici poznávat zvířata a rostliny. Viděli jsme i jelena s obrovskými parohy. Potom jsme se naučili s ostatními ze třídy sázet stromky. Moc se mi to líbilo. Možná se s mamkou a taťkou o víkendu, pokud bude hezky, podíváme na vysázené stromky.

     Doufám, že máš v Anglii dobré počasí. Dnes je tu pěkně. Moc se těším, až se vrátíš a až budeš vyprávět, jak ses v Anglii měla.

Pozdravuje Tě! Adéla

(Adéla B., 5. B)

                                                                                                 V Hrušovanech u Brna, 3. listopadu 2017

 

Ahoj Toby,

     stýská se mi po Tobě. Dlouho jsem Tě neviděl a tak bych Tě někdy navštívil. Potom Ti zavolám a domluvíme se, kdy bych mohl v určitý čas přijet.

     Je tu chladno a někdy málo teplo. Zažili jsme tu velikou bouřku. V sousedních vesnicích a městech nejela elektrika. Ale zato je tu pěkné barevné listí a dnes je tu zrovna krásné slunečné počasí bez mráčků. Sice je tu dnes pěkně, ale chtěl bych, aby už zase bylo léto.

     Se školou jsme byli venku v parku, kde jsme poznávali různé stromky a květiny. Později jsme šli také sázet stromky. Velmi mě to bavilo. Pomáhala nám paní, která se sázením stromků zabývá.

     Jaké je počasí v Anglii a líbí se Ti tam? V neděli půjdeme pouštět draky na Drakiádu. Snad vyjde počasí a bude pěkně.

Adam

(Adam B., 5. B)

 

 

                                                                                                          Mgr. Vladimíra Oulehlová