Oslava 100. výročí založení našeho státu aneb jak se žilo za první republiky

    Takovou významnou událost jsme nemohli s žáky jen tak přejít, proto jsme během posledního říjnového týdne zjišťovali zajímavosti z minulosti a zabývali se vztahem k naší vlasti.

    Každý žák dostal zadáno téma, ke kterému si měl s pomocí rodičů zjistit informace a ty nám přednést ve třídě. K lepším představám nám pomohly dobové fotografie, videa a „poklady“ ve formě starožitností z domácností prababiček a pradědečků žáků (klobouk, šperkovnice, zásnubní prsten, konev na mléko, valcha, peníze). Zhlédli jsme video, jak náš první prezident T. G. Masaryk navštívil školu v Lánech, jak vzniklo Československo, kterými vynálezy obohatili Češi svět a dokonce jsme trénovali i tanec charleston. Tak jsme si skládali střípky představ o prvorepublikovém životě našich předků v oblasti kultury, jazyka, školství, rodiny a domácnosti, odívání, jídelníčku i her dětí. Porovnávali jsme ceny potravin před sto lety a nyní, vymýšleli jsme slovní úlohy na téma hospodářství na statku.

    Zabývali jsme se i státními symboly a vlastenectvím. Žáci skládali z dílků prezidentskou standartu podle jejího popisu, porovnávali mapu ČSR a ČR, vzhled prvního a současného prezidenta, zkoušeli kreslit portrét TGM a naučili se zpívat státní hymnu. Prohlédli jsme si pomníčky z 1. a 2. světové války, které jsou v naší obci. Přemýšleli jsme, co je v naší zemi vzácné a proč jsme rádi Čechy. Bylo krásné slyšet ocenění našich předků za to, že obětovali své životy, abychom my mohli žít ve svobodné zemi, vděčnost za jejich odvahu a vytrvalost, vděčnost za krásnou přírodu a za mír. Také jsme naší vlasti přáli, aby byla zdravá, čistá a bezpečná.

    Týden jsme završili módní přehlídkou v retro kostýmech a ochutnávkou jídel podle dobových receptů. Nejdříve jsme pozdravili žáky ostatních tříd slovy: „Ať žije Česká republika,“ potom jsme si slavnostně prostřeli a s gurmánským potěšením mlsali např. slané tyčinky podle M. D. Rettigové, tvarohové šátečky, plněné rohlíčky a výbornou bramborovou lepenici s kysaným zelím. Z referátů, které žáci přinesli, jsme zpracovali sborník k výročí naší republiky ve formátu A3. Je k nahlédnutí v naší třídě. Po zpěvu hymny jsme vytvořili plakát lípy ozdobené listy se vzkazy naší zemi, naší krásné vlasti, našemu domovu.

J. Coufalová